Home » Paardrijlessen

Paardrijlessen

De paardrijlessen laten je grondig kennismaken met het paard als wezen. Alle aspecten van het paard komen aanbod. Voor je er zelf op mag, leer je hoe het paard denkt. Geen manegebenadering, maar een opleiding die veel verder gaat dan een uurtje hobbelen op een paard. Omdat ik enorm op mijn paarden gesteld ben, probeer ik tijdens het lesgeven zoveel mogelijk rekening met hen te houden. Alleen ruiters die bereid zijn op een diervriendelijke manier met de paarden om te gaan, komen in aanmerking voor lessen.

Je leert eerst hoe je met een paard moet omgaan. Veel ruiters rijden al jaren paard maar weten niet hoe ze op een paardvriendelijke manier met het dier moeten omgaan. Ik denk dat er meer is dan alleen óp het paard zitten; ook de verzorging, het grondwerk, het kuddegedrag, de communicatie d.m.v. lichaamstaal en een bérg achtergrondinformatie blijken enorm waardevol als je wil leren op een respectvolle en paardgerichte manier met paarden om te gaan.

Je krijgt eerst lessen aan de longe. Als je in evenwicht kan blijven in stap, draf en galop, krijg je ten slotte de teugels in handen. Vanuit een solide basis wordt het rijden tot elk gewenst niveau verder uitgebouwd.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor de invulling van de lessen:

  • zit en houdingslessen
  • Instructie rechtrichten/ Academische rijkunst
  • dressuurles

 

Voor de gevorderde ruiter die zijn rijkunst wil verbeteren, zijn er eveneens dressuurlessen mogelijk. Ook hier wordt de basis kort herhaald. Er zijn bovendien speciale lessen voor de overgang naar bitloos rijden. Bitloos rijden is paardvriendelijker en verplicht de ruiter om meer via de zit met zijn paard te communiceren. Dankzij een boomloos zadel is dat contact veel sterker en zuiverder: je voelt alle bewegingen van de rug van het paard. Je kan veel gemakkelijk anticiperen op spanning in de paardenrug en je hulpen komen beter aan bij het paard. Het uiteindelijke doel is om met zo weinig mogelijk hulpmiddelen en zo zacht mogelijk met je paard te communiceren.

 

Voor wie een totaalaanpak wenst is er het traject Caminante waarin we in 5 lessen verschillende technieken aanbod laten komen. 

 

Deze lessen zijn aan ieders niveau aangepast en zijn toegankelijk voor alle leeftijden. Het is nooit te laat om je droom om te leren paardrijden waar te maken!