Home » Contact » Reacties » Verslag

Getuigenis

 

Kennismakingsworkshop coachen en opstellingen met paarden: verslag

Op zondag 5 oktober 2014 was ik aanwezig op de allereerste kennismakingsworkshop over systemisch paardencoachen bij Yoki. In september konden we reedsproeven van dit concept op de Openforumdag bij Marion Alblas, instructeur van Joke Timmermans. Joke gaf er met haar nimmer aflatende enthousiasme een korte introductie over het systemisch paardencoachen. De sessie kon toen al rekenen op veel bijval; zowel in de voor- als namiddag kwamen heel wat nieuwsgierige toeschouwers kennismaken. Sommige toeschouwers lieten zich zelfs overhalen om in de piste te stappen en konden aan de levende lijve ondervinden waarom het paard meer is dan zomaar een rijdier... De interessante inleiding op de Openforumdag was een reden te meer om meer te weten te komen over het systemisch paardencoachen!

Dus op 5 oktober stonden we in de piste bij Yoki. Gewapend met een dekentje en warme thee konden we de minder goed gezinde weergoden gerust trotseren! Joke kon dit keer niet alleen rekenen op een enthousiast groepje geïnteresseerden (waaronder een aantal coaches!), maar ook op de assistentie van Anja Schepers. Anja is zelf coach en specialiseert zich in familieopstellingen. En hoewel ze weinig ervaring met paarden heeft, voelde je dat de paarden meteen een klik met haar hadden. Dankzij haar rust en lichaamstaal voelt zowel mens en paard zich veilig in haar buurt.

 

Wie geen affiniteit heeft met paarden, of met (systemisch) coachen, kan aanvankelijk sceptisch staan tegenover deze vorm van begeleiding. Ik beken eerlijk dat het ook voor mij wel even aanpassen was. Uit ervaring wist ik dat paarden uitstekende coaches waren. Dus wat dat gedeelte betrof, maakte ik me geen zorgen. Maar die familieopstellingen… Hoe zou zoiets nu mijn probleem kunnen oplossen…? Wat dan wel helpt, is om het gewoon maar op je af te laten komen. En dat is wat ik dus ook gedaan heb.

 

Op een antwoord hoefde ik gelukkig niet lang te wachten. Ik mocht een probleem voorleggen en Anja en Joke startten de opstelling. Al snel kwam aan het licht dat mijn probleem dieper zat dan ik dacht, hetgeen uiteraard wel vaker het geval is... De efficiënte vraagstelling van Anja en het afstemmen van deze vragen op de paarden van Joke bracht al gauw aan het licht dat ik helemaal niet de enige was met dit soort probleem. Dankzij de synergie tussen Joke en Anja (je zou denken dat ze hun hele leven lang al samenwerken, maar het was wel degelijk hun eerste workshop samen) nam de familieopstelling al snel vorm en evolueerde de sessie naar een gevoel van harmonie in de groep, tussen de paarden en in de innerlijke mens zelf. Op zich was mijn probleem nog steedsniet ‘opgelost’, maar ik had wel een nieuwe kijk op mijn situatie gekregen. Een ander perspectief, waardoor ik nu beter kon relativeren. Op die manier was ik toch weer een stapje dichter bij een oplossing gekomen. En het mooiste was: ik kreeg een ontzettende boost van energie! En van deze energieboost heb ik nog dagen kunnen profiteren.

 

Na de coaching in groep mochten we elk ook nog aan een korte individuele sessie deelnemen. Deze sessies leken meer op deze van de introductie tijdens de Openforumdag: de deelnemer mocht de piste betreden en zorgde voor een uitgesteld contact met het paard. Dankzij gerichte vragen en tips vond het paard zelf zijn weg naar de deelnemer, en dat op het moment dat het dier zelf aanvoelde dat er een verandering of gewaarwording optrad in de persoon die in de piste stond. Wie nog nooit een paard als coach heeft gehad, is verbaasd over het bijna feilloze gevoel van timing van het paard. Wie wel al een paard als coach heeft gehad, ervaart telkens opnieuw dat het paard zo veelzeggend kan zijn zonder woorden.

 

Ik wil dan ook graag nogmaals Joke, Anja en het toffe groepje paarden- en coachliefhebbers bedanken voor de vele eyeopeners en de nuttige tips. En last but not least: dank aan de paarden die mede dankzij hun openheid en zonder enige veroordeling je gewoon nemen zoals je bent. Dag na dag.

 

Sylvia.